Volvo

Met een abonnement bied je flexibiliteit

De behoefte van klanten kan veranderen. Meestal heb je misschien een eenvoudige auto nodig, soms een gezinsauto als je op vakantie en een stoere sportwagen als je de blits wil maken. Met leasing kan dat niet, je zit jaren vast aan hetzelfde model. Maar een abonnement biedt die flexibiliteit wel.

 • Flexibiliteit bieden
 • Aansluiten op klantbehoeften
 • Grotere markt creëren

Een auto kocht je. Nieuw of tweedehands. In de jaren negentig kwam daar de lease bij. En sinds het begin van dit decennium is er iets nieuws: een auto op abonnement. We kijken in deze case naar Volvo. Maar er komt ook al navolging, bijvoorbeeld van Sixt.

Key activiteiten - Wat houdt de dienst in?

Volvo biedt sinds 2020 zijn auto’s ook aan op abonnementsbasis. Een revolutionaire ontwikkeling. Je kan de een auto naar wens bestellen (configureren en personaliseren) en meestal is deze al binnen een maand voorradig (zolang de voorraad strekt).

Of zoals Volvo zegt meldt:

“Een abonnement is een stuk eenvoudiger dan leasen of kopen. Geen geregel, alleen maar voordelen. En alles is inbegrepen, zodat u meer tijd overhoudt voor leuke dingen. Starten, switchen, delen of stoppen?”

 

Volvo modellen

Waardepropositie

Gewin: Geen investeringskosten, je hoeft geen dure auto te kopen (denk al snel aan €40.000 voor een V40) maar hebt hem tegen relatief lage maandelijkse kosten.

Compleet: Alles is inbegrepen in het maandelijkse abonnement: je hoeft alleen te tanken. Geen extra kosten, geen aanbetaling, geen gedoe.

Gemak: Kies je auto uit voorraad. Welke je ook kiest, ze zijn allemaal rijk uitgerust.

Flexibiliteit: Je bepaalt zelf de duur van het abonnement en stoppen kan altijd: zonder kosten en met drie maanden opzegtermijn. De eerste 30 dagen ben je nergens toe verplicht.

Doelgroep(en)

In principe geldt dit abonnement voor iedereen, maar gelet op de maandelijkse kosten van minimaal €700 (incl. BTW) moet je toch aardig verdienen om deze te bekostigen. Volvo mikt dus op minstens dubbelmodaal verdienende particulieren. En mensen die flexibiliteit zoeken, denk aan expats.

Met een opzegtermijn van 3 maanden heb je geen lange termijn verplichting van 3 of 4 jaar zoals dat bij Private Lease gebruikelijk is.

Verdienmodel

Laten we de V60 Premium als voorbeeld nemen.

 • Eenmalige koop: zou je hem kopen dan ben je ongeveer eenmalig €65.000 kwijt.
 • Abonnement: deze versie kost als abonnement €929 per maand.
 • Private lease: dan kost hij ongeveer €650 per maand.

Het verschil tussen private lease en een abonnement is ongeveer €275 per maand. Voor dat bedrag heb je dus flexibiliteit gekocht. Je zit er immers niet voor 4 jaar aan vast, maar maximaal 3 maanden. Aan de auto zelf (en de restwaarde voor het bedrijf Volvo) verandert er niets, of hij nou op lease of abonnement staat.  Het enige verschil voor Volvo is dat lease langjarig zekerheid over de looptijd geeft en dat abonnementen tussentijds gestopt kunnen worden, waarna de auto eventueel enige tijd weer de opslag in kan en daardoor wat extra kosten oplevert. Dat zit ook in de hoge fee voor het abonnement verdisconteert.

Kostenstructuur

Deze wordt door drie drivers bepaald:

 • De aanschafkosten van de auto’s zelf die Volvo moet voorfinancieren. Pas na een aantal jaar zijn die terugverdiend.
 • De levensduur van de auto inclusief reparaties. Hoe minder schade, hoe lager de kosten.
 • De duur dat er een abonnementhouder is. Hoe vaker de auto op abo staat, hoe beter.

Key bronnen

Waar een bedrijf al Swapfiets speciaal fietsen laat ontwikkelen, verandert er bij Volvo feitelijk niets aan het product. Het is immers dezelfde auto die ook gewoon verkocht kan worden.

 • Financiering: Het businessmodel vraagt om voorfinanciering, immers de auto’s worden eerst gekocht en pas na meerdere jaren terugverdiend. Die terugverdientijd kan langer worden als de auto vaker stil staat. Veel autobedrijven hebben een financiële tak waarin de leasing/abonnementen komen en ook eventuele risico’s afgedekt worden.
 • Dealers: Er is een al bestaande dealerstructuur waar klanten hun auto kunnen ophalen, wisselen of retour brengen.

Key partners:

 • Financiering
 • Verzekeraar
 • Dealers

Product performance

Aan het product is niets veranderd.

Kanalen

Internet is het primaire kanaal voor verhuur.

Dealers vormen een alternatief, maar zullen eerder gestimuleerd worden om een auto te verkopen. Wel biedt een auto op abonnement de kans op onderhoud.

Service

Een auto op abonnement biedt een hoge servicegraad. Je ontvangt de volledige service, alle en alle bijhorende garanties. De klant ervaart daarvoor gemak en flexibiliteit

Betrokkenheid van klanten

De betrokkenheid verandert nauwelijks en zal zelfs lager zijn dan als een klant de auto koopt of langjarig in bezit heeft via lease. Korte(re) looptijden lijden meestal tot een iets lagere betrokkenheid van klanten; het product kan immers makkelijk worden ingewisseld.

Conclusie

De auto op abonnement verandert niets aan het feitelijk product. Het is een mooie vorm van innoveren zonder dat er (nieuwe) technologie bij komt. Het is een slimme aanvulling op de het pallet van de bestaande mogelijkheden om dezelfde auto te kopen, te leasen, op huurkoop te nemen en nu dus ook op abonnement.

Lees ook onze andere cases

HelloFresh

Een recept voor een succesvol abonnement

Tien jaar geleden begon een aantal jongens uit Berlijn een startup in maaltijdboxen. In korte tijd is hun bedrijf, HelloFresh, uitgegroeid tot een succesvolle, beursgenoteerde multinational die honderden miljoenen maaltijden bezorgt op abonnement basis. Wat is geheim achter dit succes?

Lees case

HelloFresh abonnementen verdienmodel