Innovatie

Mobiliteit op abonnement Link & Co

Lees verder

Een nieuwe auto op abonnement, je zal het de komende jaren steeds meer gaan tegenkomen. Het businessmodel van de auto-industrie verandert geleidelijk. Daar was Volvo was vorig jaar al mee begonnen, we schreven er al eerder over. En nu komt Link & Co naar de Nederlandse markt. Net als Volvo heeft het Geely als moederbedrijf. Echter, de auto’s van Link & Co zien er echter geheel anders uit. Ook het concept erachter verschilt, maar de gedachte blijft hetzelfde: van bezit naar gebruik.

Kopen of abonnement?

Je kan de Hybride Link & Co 01 ook kopen als je wilt, voor €39.000 (incl BTW). De eerste verwachting van Link & Co was dat zo’n 30% van de klanten hier voor zou kiezen en de overige 70% voor het abonnement, zegt Telma Negreiros (hoofd communicatie) in Trouw. Cijfers wijzen anders uit: slechts 10% wil een koopauto en 90% kiest voor het abonnement en de flexibiliteit. Die flexibiliteit is er: de minimale looptijd is slechts een maand.

Hoe werkt het abonnement?

Het abonnement kost €500 (incl BTW) per maand. Daarvoor mag je tot 1250 km rijden. Maak je meer meters dan betaal je €0,15 per extra kilometer. Maar gebruik je de 1250km per maand niet geheel op, dan gaan de niet-gereden kilometers mee naar de volgende maand. Overigens moet je de brandstof (benzine, elektriciteit) zelf betalen. Datzelfde geldt voor boetes.

Delen verlaagt de kosten

Je kan de auto ook delen. Hoe meer andere leden ervan gebruikmaken, hoe lager het maandbedrag. Een kosteloos lidmaatschap is zelfs ook mogelijk. Dan krijg je weliswaar geen Lynk & Co 01 voor de deur, maar wel toegang tot het deelplatform en betaal je alleen voor het (tijdelijke) gebruik van het voertuig. Echter, over de tarieven hiervan heeft Link & Co nog niets bekend gemaakt.

Doelgroep

Volgens Negreiros betreft het “mensen die jong van hart zijn. Mensen die klaar zijn voor ontwikkeling en verandering”. Hetzelfde zien we bij veel gebruikers van abonnementen op andere diensten zoals Spotify, Swapfiets en Gerrard Street. Meestal zijn ze in de leeftijdscategorie van 18 tot 40 jaar, terwijl ouderen nog aan bezit hechten. Maar geleidelijk verandert dit.

Doen is leren

We verwachten de komende jaren dat meer autofabrikanten en nieuwkomers dergelijke mobiliteitsconcepten op de markt zetten en ook zullen uitbreiden met meer services. Denk hierbij aan combinaties met andere vervoersmiddelen zoals micromobiliteit (E-steps en fietsen, OV). Partijen zoals Link & Co durven te doen en leren snel. Kortom, wordt vervolgd..

Geplaatst in Innovatie.

Auke van Stralen

Ruim 25 jaar ontwikkelt Auke diensten voor langjarige abonnementen en contracten. Dat heeft hij in diverse managementposities gedaan voor beursgenoteerde bedrijven in de telecom, energie en afval. Hij wil voortdurend waarde toevoegen, zodat zowel klanten als bedrijven hierbij winnen.

Andere berichten

Leasen van kantoorspullen?

Lease is populair, zowel bij zakelijke gebruikers als consumenten, met name als het om dure goederen gaat. Er bestaan diverse vormen met hun specifieke kenmerken. Soms worden de verschillende vormen door elkaar gehaald of zelfs onjuist gebruikt. De leasemarkt groei…

Read more

Potentiële partner(s) gezocht

Recurring Company is in 2021 opgericht om organisaties te helpen met het neerzetten en doorontwikkelen van succesvolle abonnementsmodellen. Met een innovatieve en nuchtere consultancy aanpak worden klanten geholpen met het onderzoeken en implementeren van een nieuw ‘recurring revenue’ business model….

Read more

Zijn gebruikers klaar voor PaaS? (4/4)

Product as a Service heeft toekomst, hier schreven we al eerder over, maar zijn consumenten er al klaar voor? Wie kiest er nu al voor PaaS, wat zijn de motivaties van gebruikers, en wat zijn de twijfels? En is er…

Read more