Over

Graag vertellen we je: wat onze visie is, wat onze aanpak is en wie we zijn.

 • Duidelijke visie
 • Praktijkgerichte aanpak
 • Compact en ervaren team

Onze visie: het abonnementen verdienmodel biedt enorme kansen

Recurring Company helpt organisaties met het neerzetten en doorontwikkelen van succesvolle abonnementsmodellen. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat we nog maar aan het begin staan van de abonnementen economie.

Je hoeft geen multinational als Netflix of Amazon te zijn om terugkerende (‘recurring’) inkomstenstromen te creëren. Met het juiste inzicht en een planmatige aanpak zijn ook startups en MKB bedrijven in staat om kansrijke abonnementen of memberships te introduceren.

Voordelen van het abonnement als verdienmodel

 • Terugkerende, voorspelbare inkomsten
 • Meer waarde voor klanten en door klanten
 • Hogere klantentrouw
 • Hogere marketing efficiency
 • Continu 'marktonderzoek'

 Trends waarop we onze visie baseren

online mobile

Online toegang altijd binnen handbereik

Gebruikers hebben tegenwoordig 24/7 toegang tot content en diensten, via mobiele devices. Organisaties kunnen daardoor continu communiceren met hun klanten, maar ook hun (abonnement)diensten eenvoudiger dan voorheen verkopen en distribueren.

Wat verder helpt is dat de dataopslag- en verwerkingskosten steeds goedkoper worden. Een-op-een diensten leveren is hiermee technisch mogelijk en betaalbaar geworden.

Van bezit naar gebruik

Consumenten hechten steeds minder waarde aan ‘bezit’ en hebben vaker een voorkeur voor een dienst die simpelweg hun ‘probleem’ oplost. Een mooi voorbeeld is Swapfiets: voor een vast bedrag per maand heb je altijd de beschikking over een fiets en hoef je zelf geen dure fiets te kopen en te onderhouden.

Deze trend zie je overal om je heen. In de zakelijke markt koop je geen softwarepakket meer, maar wordt eerder gekozen voor een flexibele oplossing in de cloud, vaak in de vorm van een abonnement.

Swapfiets subscription model
HelloFresh

Streven naar gemak en inspiratie

Gebruikers streven naar gemak, waarbij minder aantrekkelijke taken worden uitbesteed. Voorbeeld is maaltijdbox leverancier HelloFresh. Deze service zorgt voor nieuwe recepten (inspiratie) en levert het bij hun thuis (gemak).

Ook zakelijke gebruikers willen gemak en inspiratie. Neem nou het abonnement van LinkedIn Learning, waarmee bedrijven continu toegang hebben tot allerlei lesmateriaal. Hierdoor bieden ze maatwerk aan hun medewerkers, zonder dat continu allerlei aparte cursussen worden ingekocht.

Het gevecht om (data van) de eindgebruiker

‘Wie de (klant)data heeft, heeft de toekomst’, hoor je vaak. En terecht. Het probleem voor bedrijven zonder direct klantcontact, zoals Unilever, is dat zij hun klanten onvoldoende kennen.

Wat de oplossing is? Begin ‘over de winkel heen’ een relatie met je klanten, zoals de Dollar Shave Club dat doet. Voor een vast bedrag per maand ontvang je scheermesjes naar keuze. Dit levert niet alleen terugkerende omzet op, maar ook waardevol marktonderzoek. Reden voor Unilever om Dollar Shave Club over te nemen voor 1 miljard euro.

Dollar Shave Club

Onze aanpak: met deze stappen bouwen wij jouw abonnementsmodel

Stap 1
Analyseren & Valideren

Samen verkennen wij jouw situatie: markt, businessmodel en bestaande proposities. En we onderzoeken de potentie van het abonnementsmodel voor jouw organisatie.

Onze tools:
 • Intake gesprek met opdrachtgever
 • Interviews klanten
 • Desk research
 • Business model canvas workshop
Stap 2
Bouwen & Bijstellen

We bouwen een 'Minimum Viable' abonnement om te testen in de markt. Wat we daarvan leren, gebruiken we om verder te verfijnen. Het resultaat: een onderbouwd abonnementsmodel.

Onze tools:
 • Markt & concurrentie onderzoek
 • Focus groepen klanten
 • Test campagnes
 • Build - Measure - Learn
Stap 3
Uitrollen & Opschalen

We begeleiden een gecontroleerde uitrol naar de verschillende klantsegmenten. Opschalen marketing, distributie en klantenservice. Inrichten van (financieel) dashboard.

Onze tools:
 • Marketing analyse
 • Acquisitie kanaal optimalisatie
 • Retentie strategie
 • Dashboard ontwikkeling

Team

Auke van Stralen

Ruim 25 jaar ontwikkelt Auke diensten voor langjarige abonnementen en contracten. Dat heeft hij in diverse managementposities gedaan voor beursgenoteerde bedrijven in de telecom, energie en afval. Hij wil voortdurend waarde toevoegen, zodat zowel klanten als bedrijven hierbij winnen.

Ook is hij coach voor start ups bij Rockstart en geeft les over innovaties aan twee MBA’s.

LinkedIn

“Zo doen we dat hier niet”

Het verbaasde me dat verkopers jaarlijks bezig waren contracten te verlengen. Bleek dat ze daarop beloond werden. “En zit er ook een incentive op de looptijd” vroeg ik. Hadden ze nog niet aan gedacht.

Wat begon met jaarcontracten in de telecom, werden vierjarig in de energie, vijfjarig in de afval. “Onmogelijk lange looptijden”, riep iedereen. Inmiddels heeft Auke voor Het Meetbedrijf contracten ontwikkeld met een looptijd van 15 jaar. En zijn record staat op 19 jaar, als abonnee van de Donald Duck ;-).

Bas Verhoeven

Abonnementen lopen als een rode draad door de loopbaan van Bas Verhoeven. Zo zette hij als marketing manager talloze abonnementen in de markt voor multinationals als Wolters-Kluwer en Vodafone. Daarnaast hielp hij als consultant en interim marketing manager veel MKB organisaties met het vergroten van hun ‘recurring’ omzet.

Bas schrijft regelmatig over digitale marketing, klantervaring en strategie op de toonaangevende blogsite Frankwatching.

LinkedIn

“Jullie zijn behoorlijk stom bezig om daar geen abonnement van te maken”

Ik weet nog precies wanneer de kracht van abonnementen tot me doordrong. In mijn kennismaking met de marketingdirecteur van Wolters-Kluwer liet ik hem trots een handboek zien dat we bij mijn vorige werkgever jaarlijks uitgaven. Het bevatte updates van ontwikkelingen in het vakgebied, gevolgd door een verkoopcampagne. Elk jaar opnieuw.

"De conversie op die jaarlijkse campagne is altijd behoorlijk hoog", vertelde ik trots. De directeur hoorde mij beleefd aan, liet een stilte vallen en zei: "Nou, dan zijn jullie behoorlijk stom bezig om daar geen abonnement van te maken.”

Derk van Amstel

Derk van Amstel is al meer dan 20 jaar actief in de abonnementswereld. Dat begon met kranten bij De Persgroep, later de tijdschriften van Sanoma en de digitale kant daarvan en tenslotte als marketingconsultant met Lifetime Value berekeningen, acquisitie, activatie, churnreductie voor Fitchannel (abonnement op thuissporten) en Oot Granola (kraakverse granola periodiek op je deurmat).

LinkedIn

“Langlopende abonnementen zijn het ultieme bewijs van loyaliteit”

Wat ik zo mooi vind aan abonnementen? Het mooie van vooral langlopende abonnementen is dat ze volgens mij het ultieme bewijs van loyaliteit zijn.

Onze werkervaring